В Рівному відбувся другий семінар, присвячений органічному ягідництву

6.08.2018

В рамках виконання грантового проекту “Формування підприємницького середовища для виробництва органічних ягід в транскордонних районах України та Білорусії ” 2 серпня в м. Рівне відбувся семінар, присвячений підготовці органічних ягід в транскордонних районах відповідно до вимог ЄС. Спонсорами Проекту є Європейський Союз, програма Eastern Partnership Territorial Cooperation (EaPTC), GIZ (Німецьке суспільство міжнародного співробітництва, Програма територіального співробітництва Східного партнерства Україна-Білорусь). Організатори: Національний університет водного господарства та природокористування, м. Рівне, Україна та Поліський державний університет, м. Пінськ, Республіка Білорусь.

В семінарі прийняли участь директор та спеціалісти департаменту агропромислового розвитку ОДА. Надія Переходько, виступивши з привітальним словом, зазначила, що розвиток органічного виробництва є актуальним на сьогодні через низку явних екологічних, економічних та соціальних переваг, що притаманні цій сфері діяльності.

Виробництво органічної продукції забезпечує покращення екологічного стану земель, збереження природної родючості ґрунтів та охорони земель – підкреслила Н. Переходько.- В області є всі передумови для розвитку та виробництва органічної продукції. Перехід на виробництво органічної продукції є перспективним, відкриває нові можливості для підвищення конкурентоспроможності сільськогосподарської та переробної продукції. Цього року прийнята програма розвитку агропромислового комплексу області на 2018-2022 роки, яка включає в себе розвиток органічного виробництва, зокрема: компенсацію понесених витрат із проведення сертифікації з органічного виробництва і переробки; компенсацію понесених витрат, пов'язаних із здійсненням заходів з агрохімічної паспортизації земель сільськогосподарського призначення. Відшкодовуватиметься також пропагування розвитку органічного виробництва, інформаційно-консультаційне забезпечення суб'єктів господарювання з питань виробництва органічної продукції.

Експерти та виконавці Проекту виступили з доповідями про стандарти ЄС для виробництва і контролю якості ягід, розповіли які продукти для використання в органічному виробництві дозволені стандартами. Фахівці Регіонального консультаційно-освітнього центру органічного виробництва Петро Скрипчук та Галина Шпак розповіли про особливості використання стандартів ЄС в органічному виробництві та найбільше у ягідівництві.   Галина Крупко, головний ґрунтознавець Рівненської філії державної установи “Інститут охорони ґрунтів України”, розповіла про стандарти якості ґрунтів.

Представник Республіки Білорусь Степан Сидорчук (директор ТОВ “Біолоджико-Компані”) виступив з доповіддю “Як вести документи із сертифікації виробництва: поради органічному фермеру”.

Віра Пасацька, провідний фахівець з сертифікації сертифікаційної компанії “Органік Стандарт”, розповіла про вимоги до сертифікації органічних ягід.

Під час семінару була організована дискусія про проблеми та досвід міжнародного співробітництва в області органічного виробництва, виробники органічної продукції ділились власним досвідом з організації органічного ягідництва. Так, зокрема, про свій досвід розповіла Олена Хуторна, агроном ТОВ “Зелена долина 2007”, яка деталізувала помилки при закладці ділянки із вирощування  органічної лохини.

Наступного дня учасники семінару відвідали ТОВ “Господарський Союз”, що займається вирощуванням полуниці, малини, сливи і смородини (село Баранівка Хмельницької області). Керівник підприємства Іван Петрович розповів про сорти та агротехніку вирощування ягідних культур, вартість робіт із закладки, догляду та збору ягід, особливості збору і збуту ягід. Наприклад, у господарстві вирощують 10 сортів суниці, 40 сортів полуниці, 5 сортів сливи тощо.

Навчальний семінар відбувся у активній формі та, на думку організаторів, сприятиме розвитку органічного виробництва за багатьма напрямами.

Повернутись до списку новин