У Рівному відбувся Міжнародний аграрний форум “AGRORIVNE 2018”

22.10.2018

19 жовтня 2018 року в Рівненському міському будинку культури відбувся перший Міжнародний аграрний форум “AGRORIVNE 2018”. У форумі прийняли участь представники Міністерства аграрної політики та продовольства України, Рівненської обласної державної адміністрації та Рівненської обласної ради, аграрії, фермери, підприємці переробної промисловості, харчовики, а також представники з Білорусі.

Головна тема Форуму – адаптація агропромислового комплексу Рівненщини до сучасних тенденцій сільськогосподарської діяльності.

В рамках Форуму була проведена виставка-ярмарок, на якій свою продукцію представляли провідні підприємства та компанії агропромислового комплексу області, наукові установи, дистриб’ютори та дилери компаній у сфері сільського господарства.

“Аграрний бізнес надзвичайно стрімко розвивається не лише в країні, але й на Рівненщині. Щоб бути конкурентоспроможними, необхідно бути обізнаними. Тому Форум спрямований не лише на те, щоб презентувати продукцію сільгоспвиробників, а й стати справжнім комунікативним майданчиком для агробізнесменів, де вони можуть дізнатися про нові можливості та перспективи розвитку”, – зазначив голова облдержадміністрації Олексій Муляренко.

Заступник голови ОДА Ігор Тимошенко повідомив, що в першу чергу, додаткові можливості для сучасного виробника – це державна підтримка. “Головне, що такі механізми вже ефективно працюють на Рівненщині. В цьому році аграрії Рівненщини отримали близько 25 мільйонів гривень на розвиток тваринництва та садівництва, придбання сільгосптехніки та здешевлення кредитів, з обласного бюджету майже 1,4 мільйона гривень виділили на підтримку фермерства. Також започаткована програма підтримки органічного виробництва – на компенсацію витрат за отримання сертифікатів виробникам екологічно чистої продукції виплатять близько 120 тисяч гривень”, – зазначив Ігор Тимошенко.

Заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Віктор Шеремета розповів: “Держпідтримка продовжуватиметься й у наступному році. В першу чергу, вона спрямовуватиметься на дрібних виробників, які працюють у селі. Так, у 2019 році з державного бюджету на підтримку АПК спрямують більше 7 мільярдів гривень. Для фермерів співфінансуватимуть закупівлю обладнання та техніки на рівні 70 відсотків. Додатково передбачається ввести дотацію на вирощування телиць та нетелів. Це впроваджується з метою збільшення поголів’я ВРХ. Окрім того, дотуватимуть і кооперативи”.

Під час форуму “AGRORIVNE 2018” Почесними грамотами ОДА та подяками за участь у виставці-ярмарку нагородили кращих сільськогосподарських виробників Рівненщини.

Друга частина Форуму відбулася на чотирьох різних дискусійних майданчиках, формат яких передбачав до 50 слухачів та виступи спікерів, які ділилися успішним досвідом ведення бізнесу. Учасники секційних семінарів обговорили IT-інновації в Agro, перспективи розвитку органічного виробництва, розвиток ОТГ через сільськогосподарські кооперативи і сімейні ферми та сучасне фермерство.

Крім того, під час Форуму Рівненська ОДА підписала Меморандум про співпрацю з Німецько-українським фондом. Співробітництво передбачає отримання доступних кредитів на власну справу для малих та середніх підприємців.

Повернутись до списку новин