Відеоконференція на тему: «Бджільництво: протидія загрозі загибелі бджіл»

19.04.2019

Сьогодні 19 квітня під головуванням в.о. Міністра аграрної політики та продовольства України Ольги Трофімцевої відбулась відеоконференція на тему: «Бджільництво: протидія загрозі загибелі бджіл».

Під час свого виступу Ольга Трофімцева акцентувала увагу на необхідності створення конструктивного діалогу та налагодження співпраці між аграріями та пасічниками. Також зазначила, що варто вдосконалити законодавчу базу, яка регулює дані питання: «Ми повинні зробити агропромисловий комплекс максимально сприятливим та дружнім до навколишнього середовища», - наголосила в.о. Міністра.

Володимир Лапа - голова Держпродспоживслужби України, який також був присутній на заході розповів про роботу відомства у даному напрямку, а також зазначив, що на обласних та районних рівнях проводяться інформаційно-роз’яснювальна робота.

Крім того, директор департаменту фітосанітарної безпеки, контролю в сфері насінництва та розсадництва Держпродспоживслужби Андрій Челомбітко. повідомив, що на 2019 рік службою заплановано провести понад 2000 перевірок. За результатами перевірок проведених у першиму кварталі поточного року було складено 60 протоколів.

З метою покращення комунікації між аграріями та пасічниками і запобіганню отруєнню бджіл, в Україні розроблено систему моніторингу Grand Exspert.

Зважаючи на вищевикладене, з метою запобігання загибелі бджіл, звертаємо увагу всіх сільгоспвиробників області, які застосовують пестициди при вирощуванні сільськогосподарських культур, на дотриманні вимог чинного законодавства!

  • Не пізніше ніж за 3 дні до початку обробок – обов’язкове попередження сільських/селищних рад та населення, на території яких будуть виконуватись обробки, про терміни таких робіт із зазначенням назви препаратів та діючих речовин.
  • Обробки проводити у вранішні або вечірні години при мінімальних висхідних потоках повітря з дотриманням санітарних правил (швидкість вітру не більше 4 м/с, санітарна захисна зона – 300 м до місць перебування людей при роботі штангового оприскувача).
  • Напередодні робіт обов’язкове проведення обстеження посівів з визначенням шкідливого організму, щодо якого будуть проведені захисні обробки. Акт обстеження готується на паперових носіях з підписом особи, що проводить обстеження.

Недотримання зазначених вимог тягне за собою адміністративну та кримінальну відповідальність.

Повернутись до списку новин