Заходи боротьби із американським білим метеликом

8.07.2019

05 липня 2019 року у Рівненській облдержадміністрації під головуванням в.о. голови облдержадміністрації І.Тимошенка відбулася нарада по розгляду ситуації, яка склалася на території області пов’язаної із популяцією американського білого метелика за участю представників Головного управління Держпродспоживслужби в Рівненській області та департаменту агропромислового розвитку Рівненської облдержадміністрації.

При проведенні контрольних обстежень управлінням фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Рівненській області у 2018-2019 роках придорожніх та вуличних насаджень на території Рівненської області виявлено регульований шкідливий організм – американський білий метелик на загальній площі 8,2 га, де запроваджено карантинний режим. Зокрема карантин запроваджено на території смт. Гоща (площа – 2,3 га), с. Бабин Гощанського району (площа – 1,4 га) та м. Сарни (площа – 4,5 га).

Американський білий метелик – надзвичайно шкідливий вид. Гусениці шкідника повністю об’їдають листя на деревах, утворюють гнізда, обплітаючи гілки павутиною (характерна ознака). Таке пошкодження насаджень призводить до порушення процесів обміну у рослинах та їхнього ослаблення. Окремі рослини ослаблюються та гинуть, особливо при багаторазовому пошкодженні.

Американський білий метелик розвивається в двох поколіннях на рік, зимує в стадії лялечки. Літ покоління, яке перезимувало, відбувається в кінці квітня – травні, літнього – в кінці липня – на початку серпня. Метелик летить вночі і ранком, відкладаючи яйцекладки. Перше покоління метелика не представляє собою такої загрози, як друге, оскільки в ІІ поколінні метелик відкладає майже в 2 рази більше яєць ніж в першому. Тому цих шкідників необхідно знищувати ще в І поколінні.

З метою недопущення розповсюдження регульованого шкідливого організму з вогнищ зараження, а також запобігання подальшого поширення шкідника необхідно проводити ряд організаційних, агротехнічних, механічних (знищення шляхом зрізання кубел та спалювання), хімічних  заходів по локалізації та ліквідації вогнищ американського білого метелика за рахунок землевласників та землекористувачів на закріплених територіях.

За результатами наради в.о. голови облдержадміністрації Ігор Тимошенко доручив активізувати інформаційну роботу на місцях стосовно загрози шкідника сільському господарству та способів боротьби з ним, розповсюдити інформаційні буклети. Окрім того, органам місцевого самоврядування рекомендовано прийняти відповідні програми спрямовані на локалізацію та ліквідацію вогнищ американського білого метелика.

Повернутись до списку новин