До уваги сільськогосподарських товаровиробників області

24.04.2020

У зв’язку з проведенням комплексу весняно-польових робіт, які виконуються із використанням засобів захисту рослин (ЗЗР) в області зафіксовано випадки загибелі бджіл про що свідчать повідомлення пасічників.

Звертаємо Вашу увагу на необхідності дотримання вимог нормативно-правових актів щодо застосування пестицидів і агрохімікатів, зокрема:

Пунктом 7 «Інструкції щодо попередження та ліквідації хвороб і отруєнь бджіл», (наказ Головного державного інспектора ветеринарної медицини від 30.01.2001 р. № 9, зареєстровано в Міністерстві юстиції України від 12.02.2001 р. № 131/5322), передбачено інформування власників пасік за три доби до хімобробок із зазначенням застосовуваного отрутохімікату, місця (у радіусі 7 км), часу і способу проведення обробки. Вказують час ізоляції бджіл.

Обробки проводять у період відсутності льоту бджіл у ранкові або вечірні години. Не допускають обробку квітучих медоносів і пилконосів під час масового льоту бджіл.

Згідно підпункту 5.26 пункту 5 «Державних санітарних правил авіаційного застосування пестицидів і агрохімікатів у народному господарстві України» (затверджені наказом Міністерства охорони здоров’я України від 18.12.1996 р. № 382) забороняється проведення авіаційних обробок пестицидами всіх груп токсичності з метою боротьби з шкідниками та хворобами сільськогосподарських культур, лісових та інших угідь, які розташовано ближче:

а) 5 км від місця постійного перебування медоносних пасік;

б) 2 км від рибогосподарських водойм, відкритих джерел водопостачання, місць випасу домашніх тварин, об’єктів природно-заповідного фонду (заповідників, національних парків, ботанічних і зоологічних заказників і т. п.);

в) 1 км від населених пунктів, тваринницьких і птахівничих ферм, а також посівів сільськогосподарських культур, які вживаються в їжу без термічної обробки, садів, виноградників і місць проведення інших сільськогосподарських робіт.

Всі роботи по обробці полів пестицидами проводити згідно вимог Державних санітарних правил «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві» ДСП 8.8.1.2.001-98.

Дотримуватись меж санітарно-захисних зон при обробці полів пестицидами, зокрема 300 м. при штанговому обприскуванні, 500 м. при вентиляторному обприскуванні, 1 км при авіаційному обприскуванні.

Відповідно до статті 38 Закону України «Про бджільництво» порушення законодавства в галузі бджільництва тягне за собою дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову або кримінальну відповідальність згідно з законами України.

Відповідальність за порушення законодавства в галузі бджільництва несуть особи, винні у неповідомленні (приховуванні) або наданні неправдивої інформації про виникнення загрози бджолам при застосуванні засобів захисту рослин, а також у порушення технології вирощування рослин сільськогосподарського та іншого призначення, що призвело до погіршення умов у ареалах розселення бджіл.

Повернутись до списку новин