Часткове відшкодування вартості племінних генетичних ресурсів в області

25.11.2020

Постановою КМУ № 395 від 20.05.2020 року було передбачено кошти в сумі 300 млн. грн. на часткове відшкодування вартості закуплених для подальшого відтворення племінних тварин, а саме телиць, нетелей, корів молочного,молочно-м'ясного та м'ясного напряму продуктивності, свинок та кнурців, вівцематок, баранів, ярок,бджолиних пакетів, бджолиних маток, сперми бугаїв і кнурів та ембріонів великої рогатої худоби, які мають племінну (генетичну) цінність.

Відповідно до наказу Міністерства розвитку економіки, торгівлі  та сільського господарства України від 18.11.2020 № 2357 "Про затвердження розподілу бюджетних коштів між суб'єктами господарювання для надання часткового відшкодування вартості закуплених для подальшого відтворення племінних тварин,а саме телиць, нетелей, корів молочного, молочно-м'ясного та м'ясного напряму продуктивності, свинок та кнурців, вівцематок, баранів, ярок, бджолиних пакетів, бджолиних маток, сперми бугаїв і кнурців та ембріонів великої рогатої худоби, які мають племінну (генетичну) цінність", за даною підтримкою  звернулося 16 суб'єктів господарювання, які займаються скотарством.

Передбачена сума компенсації складає 10,2 млн грн.

Зокрема 6 агроформувань  отримають відшкодування в сумі 9, 4 млн грн  за закуплену ними племінну худобу у кількості 714 голів.

10 агроформувань отримають відшкодування в сумі 772 тис. грн за закуплену у підприємств (об'єднань) з племінної справи у тваринництві ідентифіковану сперму бугаїв.

Слід відмітити, що в поточному році було присвоєно статус племінного репродуктора з розведення української чорно-рябої молочної породи
ТзОВ  "Агрохолдинг"ЗОРЯ" Рівненського району.

В області функціонує 24 суб'єкти племінної справи у тваринництві, в тому числі 16 з розведення ВРХ молочного напрямку (української чорно-рябої та голштинської порід).

Всього на племінних підприємствах утримується 18,7 тис. ВРХ, в тому числі 8,2 тис. корів. Середній надій на корову становить 6230 кг, а вихід телят на 100 корів – 80 голів.

Високий рівень ведення селекційно-племінної роботи підтверджується великим попитом на племінну худобу у племінних сільгосппідприємствах області вітчизняними та іноземними покупцями.

Повернутись до списку новин