З першого липня в Дії можна подати заявку на отримання гранту для висадки нових садів чи на розвиток тепличного господарства

8.07.2022

З 1 липня стартувала нова урядова програма «єРобота». Тепер через «Дію» можна подавати заявки на безповоротні гранти на створення власної справи, розширення малого й середнього бізнесу, отримання нових навичок для нової кар’єри. Наразі почали діяти нові грантові програми. 

Зокрема, на  часткову компенсацію вартості створення теплиць пропонується отримання гранту у розмірі 5-7 мільйонів гривень. Очікувана кількість грантів – 3 тисячі на рік. Бюджет програми – 7 мільярдів грн. Програма розрахована на приватних підприємців, аграрні компанії, фермерські господарства, які мають у власності або в оренді землю на строк не менш як 7 років. Кошти можна буде витратити на будівництво, закупівлю технічного обладнання, посівного матеріалу та добрив. Введено принцип співфінансування: для першої тисячі учасників 70% вартості проекту фінансує держава, а 30% – підприємець. Щоб отримати грант, потрібно подати заявку через «Дію» або уповноважений банк. Ключова вимога – працевлаштування робітників та сплата податків.

Також можна  отримати гранти на підтримку садівництва, ягідництва та виноградарства. Йдеться про часткову компенсацію вартості садів. Держава надаватиме від 300 до 400 тисяч гривень на гектар садів. Це приблизно 70% середньої вартості висадки. Заплановано гранти для висадження 10 тисяч гектарів нових садів. Бюджет програми – 4 мільярди гривень. Отримувачі грантів повинні мати або власну землю, або землю в користуванні щонайменше на 7 років. Проект саду може бути від 1 до 25 гектарів. Кошти також надходитимуть на банківський рахунок для прозорої закупівлі саджанців, обладнання, систем поливу, добрив тощо.

Довідково: Міністерство аграрної політики та продовольства України розробило програми безповоротних грантів для аграріїв, які були затверджені постановою від 21 червня 2022 р. № 738 «Деякі питання надання грантів бізнесу». Програми стосуються розвитку садівництва, ягідництва та виноградарства, а також тепличних господарств. Основана мета цих програм  –  підтримка суб'єктів підприємництва, агровиробників, створення робочих місць та забезпечення продовольчої безпеки.

Корисні посилання: Наказ Мінагрополітики від 06.07.2022 № 428 “Про затвердження типового проекту модульної теплиці”

Повернутись до списку новин