Африканська чума свиней

24.01.2018

Африканська чума свиней (АЧС) — це інфекційне вірусне захворювання диких і свійських свиней. Характеризується високою смертністю та завдає значних економічних збитків, зумовлених відсутністю вакцини, запровадженням спеціального режиму для свиногосподарств, витратами на проведення моніторингових та діагностичних досліджень, та торговельними обмеженнями, що запроваджуються для недопущення її розповсюдження. 

З 2015-2017 років в Рівненській області зафіксовано 21 випадок спалахів цієї небезпечної хвороби і вилучено та знищено 700 свиней. У 2018 році – 4 випадки захворювання.

У результаті проведених заходів в Україні оздоровлено 137 із 163 неблагополучних по АЧС пунктів. При цьому не було зареєстровано жодного повторного випадку АЧС в оздоровлених неблагополучних пунктах.

Зараження свиней відбувається шляхом безпосереднього контакту (від свині до свині). Опосередковано через грунт, диких кабанів, бродячих тварин, птахів, мух, незнезаражених кормів, предметів догляду і утримання, транспортних засобів та обслуговуючим персоналом, при згодовуванні харчових відходів, що містять продукти забою хворих чи інфікованих тварин.

На місці прояву захворювання (в епізоотичному осередку – радіусом 3 км) вилучаються  свині та отримана від них продукція, вилучених тварин піддають умертвінню в найкоротший строк.

За найменшої підозри цієї небезпечної хвороби відразу необхідно повідомити в управління ветеринарної медицини. Для домогосподарств у разі смерті свині внаслідок АЧС, державою передбачено відшкодування.

Нині АЧС є найбільшою загрозою свинарства в Україні. Лише проактивна позиція всіх громад і громадян, краща обізнаність з елементарними заходами біобезпеки, їх дотримання, а також добра поінформованість населення дозволить знизити ризики поширення цієї хвороби.

Повернутись до списку новин