Впровадження аграрних розписок на Рівненщині

25.01.2018

Сьогодні, 25 січня 2018 року на Рівненщині презентували проект IFC «Аграрні розписки в Україні». В приміщенні обласної державної адміністрації за участі представників влади, агровиробників, потенційних кредиторів, нотаріусів відбувся круглий стіл на тему «Впровадження агарних розписок в Рівненській області».

Вітаючи присутніх із відкриттям проекту, заступник голови облдержадміністрації Ігор Тимошенко зауважив, що в Україні реалізується проект впровадження аграрних розписок як нового перспективного інструменту залучення товарних та фінансових ресурсів в аграрну галузь. Аграрні розписки мають спрощену процедуру оформлення і націлені в першу чергу на покращення фінансування малих та середніх сільгоспвиробників, які не завжди мають достатнього заставного майна та можливостей для отримання банківських кредитів. Тому в нас з вами на даний час основна мета прикласти максимум зусиль та створити сприятливі умови, щоб інструмент аграрних розписок ефективно запрацював в нашій області.

Зацікавленість аграрними розписками у сільгоспвиробників є, стверджує директор департаменту агропромислового розвитку Рівненської ОДА Надія Переходько. Впродовж січня – лютого поточного року в районах будуть проведені навчальні семінари для сільгосптоваровиробників.

За її словами, аграрні розписки повинні полегшити доступ сільгоспвиробників до фінансових ресурсів. Проте мають бути створені однакові умови для аграріїв та кредиторів.

Аграрні розписки підлягають нотаріальному посвідченню та реєстрації в Реєстрі аграрних розписок. Начальник Головного територіального управління юстиції у Рівненській області Іванна Смачило повідомила, що уже було проведено навчання для нотаріусів, тому вони готові до впровадження проекту.

Представник проекту IFC «Аграрні розписки в Україні» Олександр Муляр детально ознайомив присутніх із проектом, його основними цілями та очікуваними результатами, а також інформував про заплановані заходи в області. «Наш проект – це ресурс експертів та накопиченого досвіду», - підкреслив Олександр Муляр. Проект має на меті покращити доступ малих та середніх сільгоспвиробників до фінансових ресурсів.

Аграрна розписка – це товаророзпорядчий документ, який фіксує зобов’язання позичальника, яке забезпечується заставою, здійснити поставку сільськогосподарської продукції або сплатити грошові кошти на визначених у ньому умовах. Аграрні розписки бувають товарні та фінансові.

Регіональні представники банків та компаній-партнерів аграріїв поділилися досвідом роботи з аграрними розписками та планами щодо розвитку даної теми в області. Основна перевага аграрних розписок – це швидкість і легкість її оформлення порівняно з іншими фінансовими інструментами.

 ПРЕЗЕНТАЦІЇ:

Повернутись до списку новин