Гроші в банку під заставу майбутнього врожаю

3.10.2018

У рамках реалізації Програми з розвитку фінансування агросектору Міжнародної Фінансової корпорації (IFC, Група Світового Банку) в Україні реалізується проект впровадження аграрних розписок.

Станом на 1 жовтня 2018 року в Україні вже видано 688  аграрних розписок, загальна сума фінансування агровиробників по яких склала понад 4,3 млрд. грн.

На сьогодні багато дистриб’юторських компаній, виробників та постачальників  під аграрну розписку надають агровиробникам насіння, добрива, засоби захисту рослин, пальне, саджанці і навіть сільськогосподарську техніку.

В осінній період актуальним для агровиробників є залучення додаткового фінансування від банків.

В Рівненській області на сьогодні серед банків, які активно кредитують агровиробників під заставу майбутнього врожаю, є OTP Bank та Agroprosperis Bank.

Спираючись на передовий світовий досвід покращення доступу до фінансування для невеликих аграрних виробників і переробників сільгосппродукції, ОТП Банк спільно з Міжнародною фінансовою корпорацією (IFC) реалізував спрощений і прискорений підхід до фінансування фермерів у програмі “Агро-фабрика”.

Спеціально розроблений підхід до аналізу сільгоспвиробників дозволяє приймати принципове рішення про кредитування за 1 день і здійснювати видачу кредиту в рекордно короткі для України терміни – протягом 7-10 днів. Також програма “Агро-фабрика” передбачає можливість кредитування агровиробників під оформлення виключно фінансової аграрної розписки, що зменшує витрати на оформлення застави. Разом з тим зменшені і вимоги до застави, оскільки у якості застави може використовуватись майбутній урожай.

Таким чином, завдяки програмі “Агро-фабрика” невеликі господарства, які займаються вирощуванням зернових та олійних культур, з банком оброблюваної землі від 500 до 5 000 га, отримують доступ до швидких грошей для посівної і збиральної кампанії на найбільш оптимальних умовах.

ОТП Банк має ряд партнерських програм з компаніями постачальника агросектору (Сингента, Укравіт, Басф, Агросем та інші), які дозволяють значно здешевити вартість кредитних ресурсів.

Агропросперіс Банк – це єдиний в Україні банк, який фінансує тільки малих і середніх агровиробників. Банк надає кредити під заставу майбутнього урожаю або аграрних розписок, спрощуючи доступ до фінансування виробникам, які не мають достатньо твердої застави для отримання класичного кредиту в потрібному обсязі. 

Агропросперіс Банк  став першим в Україні банком, який кредитує під аграрні розписки і вже третій рік системно використовує даний інструмент.

За більш детальною інформацією можна звертатися безпосередньо до працівників банків або до регіонального представника проекту “Аграрні розписки в Україні” Веремейчика Тараса за тел: 097-806-31-83, 099-912-45-26, Е-mail: veremeychyk_taras@ukr.net

Повернутись до списку новин