Дощі спровокували поширення хвороб сільгоспкультур на Рівненщині

14.08.2019

Перша декада серпня на Рівненщині характеризувалась контрастним температурним режимом, коли похолодання змінювалось різким потеплінням та зливовими дощами.

За даними моніторингу фахівців Держпродспоживслужби, протягом звітного періоду в області випало 26,3 мм дощу або 146% до багаторічних даних, середня відносна вологість утримувалась в межах 71%.

Періодичне випадання опадів за оптимальних температурних показників призвело до росту ураженості с/г культур хворобами. В посівах сої зросла ураженість листків нижнього ярусу бактеріальним опіком та аскохітозом.

На соняшнику ознаки альтернаріозу та фомопсису виявлені на листках середнього ярусу та деяких рослинах повністю, на кошиках проявилися перші ознаки білої гнилі.

Посадки картоплі масово уражуються фітофторозом та вертицильозним в’яненням, слабше альтернаріозом. На овочевих культурах триває масовий розвиток церкоспорозу буряків, фітофторозу томатів.

«Наразі кукурудза перебуває в доброму стані, висотою 155-260 см знаходиться у фазі викидання волоті — молочної стиглості качана. Соя продовжує формувати боби за доброго стану рослин. На переважній більшості площ картоплі відмічається відмирання бадилля», — йдеться в повідомленні.

В посівах кукурудзи триває розвиток стеблового метелика. Високі температури кінця липня призвели до загибелі відкладених яєць, не високої інтенсивності відродження гусениць. Спостерігається їх шкодочинність в стеблі та волоті, почалося переселення в качани.

Триває розвиток літнього покоління колорадського жука, малоактивний вихід імаго та їх яйцекладка. Посіви сої почали заселяти павутинні кліщі. В посадках овочевих культур продовжується шкодочинність білокрилки та попелиці, триває літ імаго капустяного білана.

Повернутись до списку новин