Харчова промисловість Рівненщини

17.10.2019

Щорічно у третю неділю жовтня відзначається День працівників харчової промисловості. Харчова промисловість Рівненської області базується в основному на власній сировині. Найбільшого розвитку набули молокопереробна, м’ясопереробна, борошномельно-круп’яна, хлібопекарська, кондитерська та овочепереробна галузі.

На території області функціонує майже 200 суб'єктів господарювання різної форми власності, які займаються виробництвом харчових продуктів. Зокрема, 14 – з переробки молока та виробництва молочних продуктів, 85 – з виробництва м'яса та м'ясопродуктів, 40 – з виробництва хліба та хлібобулочних виробів,  8 суб'єктів господарювання консервної галузі, 5 – кондитерської галузі,  5 – борошномельно - круп'яної та макаронної галузі, 3 – олійно-жирової галузі, 8 – пиво-безалкогольної галузі, 9 – рибопереробної, 3 – з виробництва меду та продуктів бджільництва, 5 – з виробництва прянощів та сумішей пряноароматичних.

Продукція харчової галузі є конкурентоспроможною та задовольняє потреби різних категорій споживачів. У поточному році підприємствами збільшено обсяги виробництва порівняно з минулим роком на 3,1 відсотки. Реалізація продукції харчової промисловості області складає майже 16 % до всієї реалізованої промислової продукції.

Підприємства харчової і переробної промисловості мають можливість при зростанні платоспроможного попиту на внутрішньому ринку та розширенні зовнішніх ринків збуту значно збільшити виробництво продовольчих товарів.

Найбільшими підприємствами з виробництва харчових продуктів в області є ПрАТ «Дубномолоко», ТзОВ «Радивилівмолоко», ТзОВ «Компанія «Зевс-ЛТД», ТДВ «Поліссяхліб», ТзОВ «Хлібодар», ПрАТ «Рівне-борошно», ПП «Віліс», ПАТ «Рівненська кондитерська фабрика», ПАТ «Родина», ПП «Костопільський маргариновий завод», ПрАТ «Гощанський завод продтоварів», ТзОВ ВТП «Агропереробка», ТзОВ «Щедра нива».

Сотні видів нової продукції щороку започатковують діючі підприємства, продукція їх конкурентноспроможна і відповідає вимогам міжнародних стандартів. Пріоритетним напрямком стратегічного розвитку харчової та переробної промисловості є вдосконалення галузевих стандартів до загальноєвропейських вимог якості й екологічної безпеки. Забезпечення якості харчових продуктів ґрунтується на комплексі заходів, спрямованих на всебічне запровадження систем якості у всіх сферах і стадіях – від виробника сировини й до виходу кінцевої продукції.

Повернутись до списку новин