Відкриття сироварні в с. Буща Рівненського району на базі сімейної молочної ферми «Юнікасоль»

11.03.2021

Реалізація в області проекту «Сімейні молочні ферми» здійснюється за ініціативи Михайла Даниловича Корилкевича, фінансової та консультативної підтримки компанії «УкрМілкІнвест», Української кооперативної федерації, благодійного фонду «Любіть Україну», у рамках спільного проекту Уряду Швеції та ПРООН в Україні шляхом створення в області мережі сімейних ферм та молочних кооперативів навколо них. 

Проект стартував у 2017 році. На сьогодні в Рівненській області створено 16 сімейних молочних ферм, в яких утримується майже 300 корів.

10 березня поточного року в селі Буща Рівненського району на базі сімейної молочної ферми «Юнікасоль»  відбулось відкриття сироварні з виробництва крафтових сирів. У даному заході взяли участь заступник голови облдержадміністрації Сергій Гемберг, директор департаменту агропромислового розвитку Надія Переходько та голова комісії з питань бюджету, фінансів та податку обласної ради Ігор Ясенюк.

Під час відкриття сироварні відбулось офіційне підписання Меморандуму про співпрацю та взаємодію між облдержадміністрацією, обласною радою та громадською спілкою «Українська кооперативна федерація» для розвитку сімейних молочних ферм на Рівненщині.

В рамках проєкту «Сімейні молочні ферми», який спрямований на розвиток українського села, заплановано створення молочного кластеру на базі Здолбунівської і Мізоцької територіальних громад.

Створення сімейних молочних ферм сьогодні є альтернативою по відродженню галузі молочного скотарства.

Сімейні молочні ферми здійснюють діяльність переважно у статусі сімейних фермерських господарств, що дає їм право бути учасниками ряду державних програм підтримки. У 2020 році на підтримку сімейних фермерських господарств в область із державного бюджету було спрямовано 1,2 млн. грн.

Також сімейні молочні ферми із обласного бюджету можуть отримати компенсацію відсоткових ставок за кредитами по Програмі розвитку підприємництва або отримати пільговий кредит в сумі 200 тис грн. по Програмі підтримки фермерських господарств Рівненської області. 

Повернутись до списку новин