Проведено заключний онлайн-семінар з питань роз’яснення алгоритму взаємодії пасічників, аграріїв та органів місцевої влади

18.03.2021

18 березня 2021 року відбувся онлайн семінар з питань роз’яснення алгоритму взаємодії пасічників, аграріїв та органів місцевої влади під час обробітку полів за участю представників департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації, Головного управління Держпродспоживслужби в Рівненській області, аграріїв, пасічників та територіальних громад Сарненського району, спілки пасічників Рівненщини.  

Відкриваючи захід,  директор департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Надія Переходько відмітила, що минулого року вперше в державному бюджеті було передбачено спеціальну бюджетну дотацію за наявні бджолосім'ї і наша область за цим напрямком підтримки отримала                     4 млн. грн. Дотацією скористалися 629 пасічників. Даний напрямок державної підтримки передбачається і в 2021 році.

Також ознайомила присутніх з основними положеннями наказу Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України від 19.02.2021 року №338 «Про деякі питання у сфері бджільництва».

Представники Головного управління Держпродспоживслужби в Рівненській області Анатолій Голубовський та Віталій Процюк інформували про порядок реєстрації пасік, видачі ветеринарно – санітарного паспорта пасіки, профілактику та встановлення факту отруєння бджіл засобами захисту рослин, про заходи щодо недопущення випадків масового отруєння та загибелі бджіл та співпраці пасічників та аграріїв, необхідності використання пестицидів з дотриманням відповідних регламентів під час обробітку полів в контексті нового наказу Мінекономіки України від 19.02.2021 року №338  «Про деякі питання у сфері бджільництва».

Підводячи підсумки семінару Надія Переходько  наголосила щодо необхідності контролю за дотриманням норм та технологій застосування засобів захисту рослин під час обробітку посівів.  

З метою претендування на отримання коштів бюджетної дотації за бджолосім'ї в поточному році пасічникам Рівненщини рекомендовано продовжувати роботу щодо отримання ветеринарно-санітарного паспорта пасіки та реєстрації її у Державному реєстрі потужностей операторів ринку, який ведеться Головним управлінням Держпродспоживслужби в Рівненській області.

 

 

Повернутись до списку новин