17 червня на режимі онлайн відбувся XXХХХІІ регіональний форум “Органічна Україна 2021. Рівне”. Організатор – Громадська спілка виробників органічних сертифікованих продуктів “Органічна Україна”. У заході прийняв участь заступник голови Рівненської обласної державної адміністрації Ігор Тимошенко, директор та працівники департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації, представники Головного управління Держпродспоживслужби в Рівненській області, регіонального консультаційно-освітнього центру органічного виробництва НУВГП, виробники органічної продукції та сільськогосподарські товаровиробники області, які цікавляться темою органічного виробництва.
На форумі обговорювались питання стану органічного виробництва у Рівненській області, законодавче регулювання органічного виробництва та його впровадження в області, державна та регіональна підтримки органічного виробництва і фермерства, співпраця та кооперація сільськогосподарських виробників та переробників, як збільшити споживання органічної продукції в області, локальні продажі, технології органічного виробництва, сертифікація органічного виробництва та умови експорту органічної продукції.
Заступник голови облдержадміністрації Ігор Тимошенко зазначив, що розвиток органічного сектору є важливим та перспективним для аграріїв, споживачів та області в цілому в контексті забезпечення здорового харчування та збереження навколишнього природного середовища. Перехід на виробництво органічної продукції відкриває нові можливості для підвищення конкурентоспроможності сільськогосподарської та переробної продукції.
Директор департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Надія Переходько відмітила, що розвиток органічного виробництва в області є одним із пріоритетних завдань. Цьому сприяє Комплексна програма розвитку агропромислового комплексу Рівненської області на 2018 - 2022 роки, одним із розділів якої є підтримка розвитку органічного виробництва у вигляді компенсації понесених витрат суб’єктам господарювання із проведення сертифікації з органічного виробництва і переробки органічної продукції. Протягом 2018-2020 років 21 суб’єкт господарювання отримав компенсацію з обласного бюджету за сертифікацію органічної продукції в сумі 520 тисяч гривень.
Рівненська область нараховує понад 20 виробників органічної продукції, які щорічно сертифікують різні види органічної продукції, зокрема, зернові та зернобобові культури, овочі, ягоди, приправи, макаронні вироби, цукор, мед тощо. Продукція органічних виробників Рівненщини реалізовується по всій Україні, а також успішно експортується за кордон.
Своїм досвідом ведення органічного виробництва під час форуму поділилися керівники таких провідних органічних підприємств Рівненщини, як ТОВ “Дедденс Агро” та ТОВ СП “Агро Органік”.
Повернутись до списку новин