Як підготуватися до продажу паю. Покрокова інструкція для землевласників.

17.08.2021

КРОК 1. Перевірити правильність кадастрового номера.

Якщо ви маєте Державний акт на право власності на земельну ділянку – там зазначений кадастровий номер земельної ділянки. Перевірте кадастровий номер на Публічній кадастровій карті map.land.gov.ua

Якщо кадастрового номеру немає, зверніться до проектної організації, перелік таких організацій можна знайти на офіційному сайті Держгеокадастру України (https://land.gov.ua розділ Сертифікація – Державний реєстр сертифікованих інженерів-землевпорядників). Це особливо актуально, якщо право на земельну ділянку набуте до 2004 року.

 

КРОК 2. Зібрати необхідні документи:

  • документи, що підтверджують право власності на земельну ділянку;
  • витяг із Державного земельного кадастру;
  • витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно;
  • витяг з технічної документації про нормативну грошову оцінку, у разі продажу земельних ділянок сільськогосподарського призначення, виділених в натурі (на місцевості) власникам земельних часток (паїв);
  • паспорти та реєстраційні номери облікової картки платника податків сторін договору;
  • звіт про експертну грошову оцінку земельної ділянки.

 

КРОК 3. Сформувати ціну земельної ділянки.

Ціна земельної ділянки, яка виділена в розмірі земельної частки (паю), не може бути меншою за її нормативну грошову оцінку, вона зазначена у витязі з технічної документації про нормативну грошову оцінку, а витяг можна замовити онлайн на сайті Держгеокадастру.

На ціну також впливає експертна оцінка, вона залежить від місця розташування землі, її характеристик.

Ціна не обов’язково має співпадати з експертною оцінкою.

 

КРОК 4. Обрати нотаріуса.

Нотаріус врегульовує різні формальності, перевіряє правильність документів і допомагає з їх оформленням.

Якщо земельна ділянка перебуває в оренді або є спецдозвіл на користування надрами, нотаріус інформує осіб, які мають переважні права на придбання земельної ділянки. Відповідні особи матимуть два місяці для ухвалення рішення про придбання ділянки за запропонованою ціною.

Якщо з їх боку не буде згоди на придбання земельної ділянки, то власник зможе продати ділянку будь-якій іншій особі, яка за законом може бути покупцем.

З 1 липня 2021 року до 2024 року придбати землі сільськогосподарського призначення зможуть лише українці як фізичні особи, і лише до 100 га.

Повернутись до списку новин