Президент підписав закон щодо стимулювання діяльності фермерських господарств

19.10.2021

Президент України Володимир Зеленський підписав Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо стимулювання діяльності фермерських господарств» №1788-IX, який Верховна Рада ухвалила 24 вересня 2021 року.

Закон уточнює склад земель фермерських господарств та визначає коло одержувачів державної підтримки.

Відповідно до документа землі фермерського господарства можуть складатися із:

1) земельних ділянок, що належать громадянам України – членам фермерського господарства на праві власності або користування;

2) земельних ділянок, що належать фермерським господарствам на праві власності або користування.

Закон визначає, що фермерським господарствам у перші три роки після створення надається допомого коштом державного бюджету, через Український державний фонд підтримки фермерських господарств. Також допомога може надаватися коштом місцевих бюджетів.

На таку допомогу можуть розраховувати  новостворені фермерські господарства,  зокрема з відокремленими фермерськими садибами, сімейні фермерські господарства, фермерські господарства, які проводять господарську діяльність та розташовані в гірських населених пунктах, на поліських територіях, визначених в установленому порядку Кабінетом Міністрів України.

Згідно з законом, сімейним фермерським господарствам надається додаткова державна підтримка на сплату єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Фермерському господарству, голова якого має вік до 35 років (включно), надаватиметься грошова допомого за рахунок коштів державного бюджету в розмірі та порядку, що затверджується Кабінетом Міністрів України.

 

 

Повернутись до списку новин