Виробники соціально значущих товарів можуть закупити природний газ з обмеженою націнкою

14.01.2022

Наказом Мінагрополітики України від 05.01.2022 року № 3 «Про затвердження переліку суб’єктів господарювання, основним видом діяльності яких є, зокрема, виробництво продовольчих товарів, що мають істотну соціальну значимість» затверджено перелік підприємств, основним видом діяльності яких є виробництво продовольчих товарів, що мають суттєву соціальну значимість: борошна пшеничного, молока пастеризованого, хліба житньо-пшеничного, яєць курячих, птиці (тушка куряча) та олії соняшникової.

12 січня Кабінет Міністрів України прийняв постанову «Про затвердження Порядку організації та проведення біржових торгів з продажу природного газу власного видобутку для задоволення потреб суб’єктів господарювання, основним видом діяльності яких є виробництво продовольчих товарів, що мають істотну соціальну значущість», яка врегульовує питання продажу газовидобувними компаніями 20 відсотків природного газу власного виробництва на біржових торгах.

Зокрема, визначено алгоритм допуску до закупівлі природного газу власного видобутку для виробників продовольчих товарів, що мають істотну соціальну значущість. Відповідний алгоритм передбачає для виробників наступні дії:

- бути включеним в перелік суб’єктів господарювання, затверджений наказом Мінагрополітики від 05.01.2022 року № 3, що формується за даними з ЄДР щодо виробників борошна пшеничного (КВЕД – 10.61), молока пастеризованого (КВЕД – 10.51), хліба житньо-пшеничного (КВЕД – 10.71), яєць курячих (КВЕД – 01.47), птиці (тушка куряча) (КВЕД – 10.12), олії соняшникової (КВЕД – 10.41).

- подати заявку на купівлю природного газу власного видобутку до комітету з нагляду за біржовими торгами з продажу природного газу власного видобутку, створеного Міністерством енергетики України.

- отримати відповідь за результатами розгляду заявки комітетом з нагляду для здійснення контролю поданої інформації щодо цільового споживання природного газу, а саме споживання виключно для виробництва товарів - борошна пшеничного, молока пастеризованого, хліба житньо-пшеничного, яєць курячих, птиці (тушка куряча) і олії соняшникової).

- після отримання позитивної відповіді від комітету з нагляду, вийти на українську енергетичну біржу для відповідної закупівлі природного газу.

Повернутись до списку новин