Зміни в податковому законодавстві

18.01.2023

Набрала чинності постанова Кабінету Міністрів України від 23 грудня 2022 року «Про внесення змін до Порядку зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних».

Відповідно до нових положень:

  1. Розширено ознаки безумовної реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування, зокрема, виключено з моніторингу:

- податкові накладні, розрахунки коригування, в яких обсяг постачання, абсолютне значення суми коригування, не перевищує 5 тис. грн та водночас обсяг операцій у поточному місяці не перевищує 500 тис. грн.

  1. Змінено форми рішення про відповідність платника податку критеріям ризиковості та рішення про врахування чи неврахування таблиці даних платника.
  2. Критерії ризиковості платника податку стосовно неподання податкової звітності з ПДВ застосовуватимуться з урахуванням можливості або неможливості подання фінансової звітності в умовах воєнного стану.
  3. Запроваджено довідник кодів податкової інформації, який є підставою для прийняття рішення про відповідність платника податку критеріям ризиковості.
  4. Пом’якшено критерії ризиковості здійснення операцій:

- доповнено коефіцієнт націнки 1,5 у формулу визначення залишку товару, в межах якого можна реєструвати розрахунок коригування на зменшення суми податкових зобов’язань;

- не вважатиметься ризиковою операція, за якою складено розрахунок коригування за операціями з постачання електричної енергії, природного газу, теплової енергії.

  1. Доповнено показник позитивної податкової історії для сільгосптоваровиробників, які перебувають на спрощеній системі оподаткування четвертої групи та сплачують податкові зобов’язання з єдиного податку в повному обсязі та у строки, передбачені законодавством.
  2. Розширено показник позитивної податкової історії платника ПДВ щодо одночасного виконання умов досягнення обсягів постачання за поточний період - збільшено вимоги до обсягу постачання з 500 тис. грн до 1 млн грн та на одного отримувача з 50 тис. грн до 100 тис. грн.
Повернутись до списку новин