Аграрії області проводять весняно-польові роботи

11.03.2024

Весняний посів сільськогосподарських культур по всіх категоріях господарств урожаю 2024 року очікується на площі 438 тис. га, що на рівні минулого року, в тому числі 143 тис. га ярих зернових культур, 173 тис. га технічних  культур (цукрових буряків, соняшника, сої) 84 тис. га картоплі та овочевих культур та 38 тис. га кормових культур.

По сільськогосподарських підприємствах прогнозується посів 259 тис. га, в тому числі 82 тис. га ярих зернових, 171 тис. га технічних культур, 0,5 тис. га картоплі та овочевих культур, 5,5 тис. га кормових культур.

В порівнянні з минулим роком очікуються зміни структури посівів. В сільськогосподарських підприємствах зменшується посівні площі соняшника на 14 відсотків, ріпаку на 9 відсотків, озимих зернових на 6 відсотків. Прогнозується розширення посівів сої на 27 відсотків та кукурудзи на зерно на 13 відсотків.

Під урожай 2024 року вже посіяно з осені 126,7 тис. га озимих культур,  в тому числі 108,6 тис. га озимих на зерно та 18,1 тис. га озимого ріпаку.

Проводиться моніторинг перезимівлі озимих культур. Стан посівів озимих культур оцінюється як добрий та задовільний на 93 відсотках площ.  Аграрії області розпочали підживлення озимих зернових культур та озимого ріпаку. Використовують для цього, згідно технологічної карти, азотні добрива у формі сульфату амонію, сульфату магнію, аміачної селітри. Вже проведено такі роботи на 33 відсотках посівів.

Аграрії області працюють над забезпеченням матеріально-технічними ресурсами для проведення комплексу весняно-польових робіт. Завозяться паливо-мастильні матеріали, мінеральні та органічні добрива, засоби захисту рослин, насіння. Активно ведеться підготовка сільськогосподарської техніки.

Для ведення сільськогосподарських робіт аграріями вже залучено 154 млн. гривень кредитних ресурсів.

Аграрії області розпочали посів ярих зернових культур: вівса, пшениці ячменю.

Повернутись до списку новин