Стан селекційно-племінної роботи в області

6.05.2024

В області 24-ом суб’єктам господарювання присвоєно статус суб’єкта племінної справи у тваринництві різних напрямів спеціалізації, які займаються виробництвом та реалізацією племінних (генетичних) ресурсів для покращення генетичного потенціалу поголів’я сільськогосподарських тварин. Зокрема, статус суб’єкта племінної справи у тваринництві мають 15 суб'єктів господарювання по молочному, 3 – по м'ясному скотарству, 2 – по вівчарству, 1 – по бджільництву та 3 – по рибництву.  

За даними звітів сільгосппідприємств області - суб’єктів племінної справи по скотарству середній валовий надій молока на корову за 2023 рік становив 8600 кг, вихід телят на 100 корів склав 80 голів.

Порядок присвоєння відповідного статусу суб’єктам племінної справи у тваринництві, затверджений наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 19.06.2015 № 234. Суб’єкти племінної справи, яким присвоєно відповідний статус, реєструються в Державному реєстрі суб’єктів племінної справи у тваринництві (Держплемреєстр). 

Племінна справа – це система зоотехнічних, селекційних та організаційно-господарських заходів, спрямованих на поліпшення племінних і продуктивних якостей тварин. Об'єктами племінної справи у тваринництві є велика рогата худоба, свині, вівці, кози, коні, птиця, риба, бджоли, шовкопряди, хутрові звірі та кролі, яких розводять з метою одержання від них певної продукції. 

Сучасний стан ведення виробництва у галузі тваринництва вимагає від суб’єктів господарювання впровадження найновіших технологічних процесів виробництва продукції, забезпечення кормової бази для тварин, утримання  високопродуктивного поголів’я тварин для відтворення стада.

Повернутись до списку новин