Підсумки роботи агропромислового комплексу області за 2023 рік

У 2023 році індекс виробництва валової продукції сільського господарства по всіх категоріях господарств становив 98,9 відс. до попереднього року, в т.ч. по сільськогосподарських підприємствах –  94,2 відс.

По всіх категоріях господарств зросло виробництво м’яса на 7,9 відс., молока - на 5,7 відс., в тому числі по сільськогосподарських підприємствах відбувся зріст виробництва м’яса на 23 відс., молока – на 11 відс. Збільшення виробництва молока відбулося завдяки зростанню продуктивності корів в агропідприємствах.

За 12 місяців 2023 року по сільськогосподарських підприємствах збільшилось поголів’я овець та кіз на 10 відс. та птиці - 1,1 відс.

Очікуваний валовий збір зернових культур в усіх категоріях господарств складає 1,26 млн тонн. Станом на 01 грудня 2023 року зібрано 1,24 млн тонн.

Сільськогосподарські товаровиробники області для розвитку галузі залучають кошти державного бюджету та міжнародної технічної допомоги.

Відповідно до Програми USAID АГРО та спільно із СОК «Зерновий» через Державний аграрний реєстр 308 дрібних агровиробників області отримали по 1 тонні мінеральних добрив (нітроамофоски), які внесено на площу понад 3 тис. га.

Фінансову підтримку на розвиток садівництва, ягідництва та виноградарства отримали два суб'єкти господарювання у сумі 8,7 мільйона гривень для створення 37 гектарів саду.

Також, два підприємства отримали гранти в сумі 10,5 мільйона гривень для будівництва цеху по переробленні насіння сої та придбання технологічної лінії для приготування кормів.

Минулого року 219 товаровиробників області отримали 1,4 мільярда гривень банківських кредитів за державними програмами “ДОСТУПНІ КРЕДИТИ 5-7-9 %”, які спрямовано на розвиток аграрного бізнесу.