Сорт Балтік Роза
Сорт картоплі Балтік Роза, назва на англійській мові – Baltic Rose. Країна створення сорту – Німеччина. Напрям використання – столовий. Якість – середньо крохмальний, вміст крохмалю – 14,0-14,3%, сухої речовини – 21,0-21,6%, підходить для варіння, салатів і смаження.
Бульби круглоовальні, з червоною шкіркою, м’якоть жовта. Рекомендована зона для вирощування – Лісостеп, Полісся, Група стиглості – середньостиглий, довгий досходовий період. Урожайність – 213,5-235,4 ц/га.
Стійкість до окремих видів шкідників (хвороб): фітофтороз – 9 балів, до раку – стійкий, макроспоріозу – 9 балів. Триваліть періоду вегетації складає – 103-108 діб. Лежкість сорту – 7-9 балів.
Картопля Беллароза
Беллароза — столовий, ранньостиглий, витривалий і урожайний картопля, виведений в Німеччині
В Україні різновид активно культивують практично у всіх областях, вона відмінно розвивається і плодоносить в посушливому, жаркому або прохолодною кліматі, не страшні і рясні опади. Добре переносить навіть тривалу посуху. Картопля Біла Роза невимогливий до складу грунту, єдиний виняток нелюбить глинистий, занадто важкий грунт.
Вегетаційний період триває 45-75 діб, першу копку проводять вже через півтора місяці після появи сходів. Бульби вирівняні, овальні або округло-овальні, витягнуто-подовгуватої форми, урожайність 200-350 ц/га. Шкірочка щільна, трохи шорстка, червонувато-фіолетова або світло-рожева, досить щільна шкірка вберігає бульби від пошкоджень, що дозволяє застосовувати систему механічного збору, вічка неглибокі, мало. М’якоть кремово-жовта, сухувата.
Картопля Беллароза наділена імунітетом до раку, чорної ніжки, парші, альтернаріозу, фузаріозу, вертіціллезу, вірусу скручування листя, ризоктонія, різним гнилей, золотистої нематоди;
Беллароза має відмінну лежкість. При створенні оптимальних умов (сухе, прохолодне приміщення) загальні втрати можуть скласти всього 7%. Правильно перебрана картопля лежить до наступного сезону, сортують і зберігають її звичайним способом.
Беллароза отримала найвищу дегустаційну оцінку — 5 балів, смак солодкуватий. Картоплю можна смажити, варити, запікати, м’якоть при термічній обробці стає помірно розсипчастою, не змінює відтінок. Вміст крохмалю в бульбах коливається від 12 до 16%. Підходить для вирощування в промислових цілях.
Сорт Берніна
Картопля сорт Берніна, назва на англійській мові - Bernina. Заява №15088001 Країна створення сорту – Німеччина, напрям використання – столовий, якість – середньокрохмальний, рекомендована зона для вирощування – Лісостеп, Полісся, група стиглості – ранньостиглий. Урожайність – 214,0-245,6 (максимальная – 704) ц/га. Вміст крохмалю – 14,0-14,4% середньокрохмальний, сухої речовини – 21,6-21,7%. Колір шкірки жовтий, колір м’якоті – темно-жовтий.
Триваліть періоду вегетації складає – 80-95 діб. Лежкість сорту - 7 балів. Стійкість до окремих видів шкідників (хвороб): фітофтороз – 9 балів, до раку – стійкий, макроспоріозу – 9 балів. Дегустаційна оцінка – 7 балів. Має хороший кулінарний смак, підходить для приготування супів, салатів, запікання і смаження.
Сорт Гала
Сорт картоплі Гала – назва на англійській мові – Gala. Заява № ®07031016, країна створення сорту – Німеччина. Напрям використання – столовий. Якість – середньокрохмальний. Рекомендована зона для вирощування – Лісостеп, Полісся. Група стиглості – середньоранній. Період його дозрівання коливається 74 - 82 дні. Цей сорт сприймає грунт будь-якого виду, що робить його універсальним у багатьох регіонах. Особливості росту і розвитку сорту Сорт Гала дає дружні сходи, швидке змикання бадилля в рядах. Урожність вже на 40-й день після сходів до 170 ц/га в кінці вегетації урожайность картоплі сорту Гала може бути до 700 ц/га.
Бульби картоплі кругло-овальна, більше овальна, з глянцевим блиском, однорідні за формою, шкірка жовтого кольору, гладко - сітчаста, глибина вічок – дрібна. Однорідна правильна форма бульб дозволяє застосовуватидля машинну чистку з найменшими втратами, також добре підходить для миття та фасування.
«Гала» - сорт столовий. Колір м'якоті – жовтий до темно жовтого. Має хороші смакові якості, зберігає переважно тверду текстуру та має дуже низьку схильність до зміни кольору м'якоті, після варіння. Смакові якості оцінені у 8-10 балів.
Стійкість до хвороб – дуже висока.
Зберігається «Гала » добре, має середні показники термінів зберігання. Слід звернути увагу на необхідність видалення бадилля приблизно за 12 днів до початку збирання врожаю. Цей захід дозволить зберегти бульби до весни у відмінному стані.
Лежкість дуже хороша. Бульби картоплі сорту Гала стійкі до механічних пошкоджень.
Сорт Доната
Сорт картоплі ДОНАТА, назва на англійській мові – ONATA. аява №16088021, країна створення сорту – Німеччина. Напрям використання – столовий, якість – помірнокрохмальний, вміст крохмалю – 15,8-16,7%, вміст сухої речовини – 23,8-24,3%, з одовгувато-овальними бульбами. Колір шкірки – жовтий, колір м'якоті – світло-жовтий.
Період дозрівання (вегетації) – 65-70 днів, група стиглості – середньостиглий, перша копка можлива на 45-й день після появи сходів. Рекомендована зона для вирощування – Лісостеп, Полісся.
Урожайність – 216,1-275,2 ц/га. Триваліть періоду вегетації складає 104-111 діб. Лежкість сорту – 5-9 балів. Стійкість до окремих видів шкідників (хвороб): фітофтороз – 9 балів, до раку – стійкий, стійкість до макроспоріозу – 9 балів.
Споживчі якості – хороший і відмінний кулінарний смак, використовується для запікання і приготування пюре, підходить для виробництва картоплі-фрі.
Сорт Карлена
Сорт картоплі Карлена, англійській мові – Karlena. Заява № 92031020, країна створення сорту – Німеччина. Напрям використання – столовий, якість – висококрохмальний, рекомендована зона для вирощування – Лісостеп, Степ, група стиглості – ранньостиглий. Вегетаційний період складає 70-80 днів. Бульби сітчаті, кругловато-овальної форми, однорідні за формою, шкірка та м'якуш жовтого кольору. Урожайність 170-211 ц/га, в кінці вегетації загальна врожайність може досягати до 450 ц/га, лежкість бульб висока.
Стійкість до захворювань: сорт Карлена стійкий до золотистої цистоутворюючої нематоди і раку картоплі. Средньостійкий до вірусу «У», сприйнятливий до фітофторозу.
Дуже підходить для виробництва чіпсів в першій половині сезону переробки, має добрі результати по виготовленню сушених продуктів і картоплі фрі протягом усього сезону. Має високі смакові якості, розваристу текстуру, майже не темніє після варіння, придатність для промислової переробки.
Сорт Кібіц
Сорт картоплі Кібіц, на англійській мові – Kiebitz. Заява № ®09031018 Країна створення сорту – Німеччина. Напрям використання – переробка, якість – висококрохмальний, вміст крохмалю – 15,1-17,6%, дуже високі показники сухих речовин – до 28%.
Рекомендована зона для вирощування – Лісостеп. Група стиглості – середньостиглий, вегетаційний період складає 75-85 днів. Бульби сорту Кібіц жовтуваті, кругло-овальної форми, однорідні за формою, шкірка та м'якоть жовтого кольору, вічка середнього розміру. Урожайність – 194-216 ц/га, максимальна – 330 ц/га.
Сорт стійкий до збудника раку картоплі, золотистої картопляної цистоутворюючої нематоди. За даними оригінатора, средньостійкий до збудника фітофторозу, стійкий до зморшкуватої та полосчатої мозаїки.
Єдиний у своєму роді сорт картоплі Кібіц в умовах зберігання при +4°, не змінює структуру цукрів в даному температурному режимі таке зберігання необхідне для виробництва чіпсів. Лежкість картоплі висока.
Сорт Мадейра
Картопля Мадейра - середньостиглий сорт, столового призначення. У картоплі сорту Мадейра висока стійкість до посухи. Триваліть періоду вегетації складає 80-95 діб.
Урожайність 202-481 (максимальна - 632) ц/га. Бульби овальні з дрібними до середньої глибини вічками. Шкірка і м'якоть жовта.
Вміст крохмалю - 13,1-15,9%. Має хороші смакові якості, підходить для смаження, запікання і варіння. Лежкість - 94%.
Картопля сорту Мадейра стійка до збудника раку, золотистої картопляної цистоутворюючої нематоди, помірно чутлива до збудника фітофторозу, сорт стійкий до зморшкувато-полосчатої мозаїки і скручування листя.
Сорт Медісон
Сорт картоплі Медісон, на англійській мові — Madison. Високоякісний ранній, чіпсовий сорт. Заява № 15088003, країна створення сорту — Німеччина. Напрям використання — столовий, якість — помірнокрохмальний, вміст крохмалю — 18,9-19,4%, сухої речовини — 28,7-29,6%, колір шкірки бульби та м’якуша жовтий, шкірка злегка сітчаста.
Рекомендована зона для вирощування — Лісостеп, Полісся. Група стиглості — ранньостиглий. Урожайність — 182,2-204,1 ц/га. Триваліть періоду вегетації складає 91-101 діб. Стійкість до окремих видів шкідників (хвороб): фітофтороз — 9 балів, макроспоріоз — 9 балів, до раку стійкий.
Медісон потрібно збирати по можливості — акуратно та при необхідній температурі грунту для збереження високої якості продукту. Картопля сорту Медісон з відмінним тривалим періодом зберігання, лежкість сорту — 8-9 балів.
Сорт Паролі
Сорт картоплі Паролі, на англійській мові — Paroli. Заява № 15088009, країна створення сорту — Німеччина. Напрям використання — столовий, якість — середньокрохмальний, вміст крохмалю — 12,4-13,7%, вміст сухої речовини — 19,4-21,0%. Рекомендована зона для вирощування — Лісостеп, Полісся. Група стиглості — супер ранній столовий сорт, триваліть періоду вегетації складає 35-50 діб. Бульби з красивою овальною формою, гладко-сітчастою шкіркою і неглибоким заляганням очок, жовтий колір шкірки та м’якоті. Урожайність — 198,3-272,0 ц/га.
Стійкість до окремих видів шкідників (хвороб): фітофтороз — 9 балів, макроспоріоз — 9 балів, стійкий до раку, чорної ніжки, золотистої нематоди.
Сорт має, хороші смакові якості та сильно виражену стійкість до потемніння м'якоті в сирому вигляді і тривалий час після варіння.
Лежкість сорту — 7-9 балів.
Сорт Санібель
Сорт картоплі САНІБЕЛЬ, назва на англійській мові – SANIBEL. Заява №16088020, країна створення сорту – Німеччина. Напрям використання – столовий, якість – середньокрохмальний, вміст крохмалю – 13,3-13,4%, вміст сухої речовини – 20,4-20,8%. Рекомендована зона для вирощування – Лісостеп, Полісся. Група стиглості – надранньостиглий, триваліть періоду вегетації складає 55-65 днів, не вибагливий до грунту. Колір шкірки червоний, м’якоть світло-жовта.
Урожайність – 238,7-255,3 ц/га, стійкість до окремих видів шкідників (хвороб): фітофтороз - 9 балів, макроспоріоз – 9 балів, стійкий до раку та нематоди.
Лежкість сорту – 5 - 9 балів, стійкий до механічних пошкоджень.