Про основні кроки щодо сертифікації органічної продукції

  1. Що таке органічне виробництво?

Органічне виробництво – це цілісна система господарювання та виробництва харчових продуктів, яка поєднує в собі найкращі практики з огляду на збереження довкілля, рівень біологічного різноманіття, збереження природних ресурсів, застосування високих стандартів належного утримання (добробуту) тварин та метод виробництва, який відповідає певним вимогам до продуктів, виготовлених з використанням речовин та процесів природного походження. Органічне виробництво відіграє подвійну соціальну роль, коли, з однієї сторони, воно передбачає функціонування окремого ринку, що відповідає потребам споживачів в органічних продуктах, а з іншої сторони, надає громадські блага, що сприяють захисту навколишнього природного середовища, благополуччю тварин, а також розвитку сільських територій.

Джерело – Регламент ЄС 834/2007

  1. Що таке органічна продукція?

Органічні продукти – продукція сталого сільського господарства та/або харчової промисловості, отримана в результаті сертифікованого органічного виробництва, на всіх етапах якого застосовуються природні речовини та процеси задля збереження природних ресурсів, захисту навколишнього середовища, відновлення родючості ґрунтів, підвищення рівня біологічного різноманіття, застосування високих стандартів добробуту тварин, виробництва продуктів високої якості, розвитку сільських територій та сприяння гармонії між людиною і природою. Під час виробництва органічних продуктів забороняється застосування хімічно синтезованих допоміжних речовин (добрив, пестицидів, технологічних добавок), іонізуючої радіації, регуляторів та стимуляторів росту, генетично модифікованих організмів (ГМО), антибіотиків з профілактичною метою, гормонів, консервантів, штучних ароматизаторів та барвників.

Органічна продукція – це продукція, отримана в результаті сертифікованого органічного виробництва.

Кожен етап виробництва знаходиться під суворим контролем акредитованого органу сертифікації, який засвідчує дотримання вимог та стандартів органічного виробництва шляхом видачі відповідного сертифікату.

В якості інформації для споживача на упаковку наноситься відповідне маркування згідно зі стандартами та інформація про орган, що сертифікує.

  1. До кого може звернутися виробник (переробне підприємство або трейдер), щоб пройти процедуру сертифікації органічного виробництва?

У Регламенті ЄС №1235/2008 для України зазначено 17 органів сертифікації: 16 іноземних та 1 український.

Український орган сертифікації «Органік Стандарт» має міжнародну акредитацію на проведення сертифікаційних робіт та визнання Єврокомісії і Швейцарської Конфедерації.

Посилання: goo.gl/nNJVcB

  1. Відповідно до яких стандартів можна пройти органічну сертифікацію?

https://organicstandard.ua/ua/services/standards

Основні кроки до Сертифікації:

Крок 1 Подання заявки

Крок 2 Підписання договору

Крок 3 Підготовка до інспекції, заповнення Опису Оператора

Крок 4 Інспекція

Крок 5 Сертифікаційне Рішення

Заявка на сертифікацію - документ у вигляді бланку, який можна завантажити на сайті Органік Стандарт заповнюється та надсилається в офіс Органік Стандарт на адресу office@organicstandard.com.ua 

Також Ви можете заповнити онлайн-заявку на сертифікацію, перейшовши за цим посиланням.

Дата отримання Заявки офіційно вважається початком сертифікаційного процесу.

Опис Оператора - це загальний документ, в який вноситься вичерпна інформація про господарство та його діяльність. Опис оператора заповнюється до інспекції та надсилається в офіс Органік Стандарт.

Якщо у вас виникли запитання, зв'яжіться зі спеціалістом Органік Стандарт:
Віра Пасацька, провідний фахівець із сертифікації, тел.: +38 098 480 73 70, E-mail: pasatska.v@organicstandard.ua