Питання, які виникають щодо виплати орендної плати за користування земельними ділянками

Напруженим періодом не тільки для аграріїв вважається пора року - осінь. Після завершення збору врожаю у власників земельних паїв виникають питання щодо своєчасного отримання орендної плати за користування земельними ділянками, які наданні в оренду. В результаті відбувається надходження звернень до органів виконавчої влади з проханнями посприяти в отриманні орендної плати за землю.

Згідно статті 21 Закону України «Про оренду землі» розмір, форма і строки внесення орендної плати за землю встановлюються за згодою сторін у договорі оренди, крім строків внесення орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності, які встановлюються відповідно до Податкового кодексу України. (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/161-14#Text)

При укладанні договору оренди паю, в договорі вказується строк виплати орендної плати до 31 грудня. Отже, орендар повинен виплатити орендну плату до цього терміну. Розрахунок може бути проведений раніше зазначеного строку, але не пізніше.

Орендодавці переважно просять пришвидшити виплату орендної плати, але згідно договору оренди у орендаря ще є термін для виплати.

Ще однією причиною для звернення в органи виконавчої влади є розмір орендної плати.

Мінімальний розмір орендної плати при оренді земельних паїв слід визначати спираючись на вимоги ст. 1 Указу Президента України № 92/2002. (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/92/2002#Text) А в ній зазначено, що плата (річна) за оренду земельних ділянок сільгосппризначення, земельних паїв установлюється на рівні не менше 3 % вартості такого паю (проіндексованої нормативної грошової оцінки).

Щороку орендар за підсумками виробничого року має право сам вирішувати питання щодо збільшення орендної плати за орендовані земельні паї залежно від результатів господарської діяльності та фінансово-економічного стану підприємства.

Також причинами вчасної невиплати орендної плати можуть бути зміна місця проживання орендодавця, непереоформлення земельних ділянок на спадкоємців, а також ненадання банківських реквізитів для отримання орендної плати.