Фінансова підтримка сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів

Кабінетом Міністрів України прийнято постанову від 03 червня 2020 року №447 “Про внесення змін до Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для надання фінансової підтримки розвитку фермерських господарств”. Зокрема, одним із напрямків державної підтримки є фінансова підтримка сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів. Фінансова підтримка надаватиметься сільськогосподарському обслуговуючому кооперативу, до складу якого входить одне або більше фермерських господарств, кожне з яких має чистий дохід (виручку) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) за останній рік до 20000000 гривень (зареєстрованому в поточному році фермерському господарству - незалежно від обсягу чистого доходу (виручки), у власності та/або користуванні кожного з них перебувають землі сільськогосподарського призначення, а інші - фізичні особи, у власності та/або користуванні кожної з яких перебувають землі сільськогосподарського призначення або тварини, ідентифіковані та зареєстровані відповідно до законодавства.

Фінансова підтримка надається кооперативам для придбання вітчизняного обладнання для виробництва, збирання, зберігання, переробки, визначення якості, сортування та фасування сільськогосподарської продукції та техніки для її транспортування.

Фінансова підтримка надається кооперативам шляхом компенсації 70 відсотків вартості техніки та обладнання без урахування сум податку на додану вартість, але не більш як 3 млн грн на один кооператив, за умови попередньої оплати кооперативом 100 відсотків вартості і податку на додану вартість за придбані та одержані у поточному році техніку та обладнання (далі - компенсація вартості), а також у разі залучення кооперативом банківського кредиту на строк до одного року в уповноваженому банку у національній валюті під заставу техніки та обладнання, що придбавається, на умовах попередньої оплати кооперативом 30 відсотків вартості і податку на додану вартість.

Кооператив може скористатися фінансовою підтримкою протягом бюджетного року кілька разів на загальну суму, яка не перевищує 3 млн грн.

Документи для отримання фінансової підтримки сільськогосподарському обслуговуючому кооперативу необхідно подати до одного із уповноважених банків, що підписали з Мінекономіки Меморандум про загальні засади співробітництва. З переліком документів можна ознайомитись тут.

Термін подачі документів – до 01 жовтня поточного року.