Державна підтримка агропромислового комплексу у 2021 році

За 13 напрямами державної програми «Фінансова підтримка сільгосптоваровиробників» у 2021  році стали учасниками  216   суб’єктів господарювання  агропромислового комплексу та 989 фізичних осіб. В область  залучено кошти державного бюджету в обсязі 107,1 млн грн, що на  38,3 млн грн  більше в порівнянні з 2020 роком.

Найбільшу суму коштів спрямовано на державну підтримку галузі тваринництва - 55,8 млн грн, зокрема на:

- дотацію за приріст корів для 8 суб’єктів господарювання - 4,1 млн грн;

- часткове відшкодування вартості племінних тварин для 18 суб’єктів господарювання - 19,5 млн грн;

- часткове відшкодування вартості тваринницьких об’єктів для 5 суб’єктів господарювання - 28,6 млн грн;

- дотацію за бджолосім’ї для 4 суб’єктів господарювання та  989 фізичних осіб – 3,5 млн грн.

Фінансовою підтримкою заходів в агропромисловому комплексі шляхом здешевлення кредитів скористались 67 сільгосптоваровиробників на суму 28,3 млн грн. Також, у 2021 році здешевлено вартість придбаної сільськогосподарської техніки та обладнання вітчизняного виробництва для 54 суб’єктів господарювання  в розмірі 25 відсотків вартості (без ПДВ) на суму 11,6 млн грн.

79 фермерських господарств області залучили у минулому році 8,2 млн грн фінансової підтримки розвитку фермерських господарств, із них:

4,9 млн грн – дотація за утримання корів (42 ф.г.);

2,9 млн грн – бюджетна субсидія на одиницю оброблювальних угідь (1гектар) новоствореним фермерським господарствам (38 ф.г.);

0,4 млн грн. – фінансова підтримка за отримані сільськогосподарські дорадчі послуги (12 ф.г.).

Крім того, 11 сімейних фермерських господарств скористались фінансовою підтримкою через механізм доплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування на суму 99 тис. грн.

36 суб’єктів господарювання  агропромислового комплексу отримали бюджетну субсидію з розрахунку на одиницю оброблювальних угідь  (гречка) на суму 2,1 млн грн, 2 суб’єктам господарювання  надано фінансову підтримку розвитку садівництва, виноградарства та хмелярства  на суму 1,0 млн грн.

Участь агроформувань області у реалізації державних програм підтримки сприяло збільшенню виробництва сільськогосподарської продукції та створенню нових робочих місць у сільській місцевості.

Державним  бюджетом  України  на  2022  рік  передбачено фінансування

програми «Фінансова підтримка сільгосптоваровиробників» в сумі 4,4 млрд. грн. Відповідно до інформації Міністерства аграрної політики та продовольства України у поточному році будуть збережені основні напрями фінансової підтримки, які діяли у минулих роках.